maandag 7 november 2011

OPENBAAR vervoer...

Eigenlijk wou ik er een boek over schrijven maar ik zal het hierbij laten.
Stel… je hebt een activiteit in een grote stad als eh… nou, zeg, Enschede!
Noem ‘m de Kerstparade van SBS! Leuk bedacht he?
Je verwacht als stad zo’n 50.000 bezoekers. Da's geen kattepis toch? Dus wat roep je: Kom NIET met eigen auto. Neem het openbaar vervoer of kom met de fiets... Slimmmm
Wat regel je dan? Oke, ik zal je helpen: schone straat, fiets-parkeerplekken, extra openbaar vervoer. Want 50.000 man, dat kan je stad en bedrijf op de kaart zetten.
Gelukkig hebben we Pietjes en de Marjonnekes op teevee die het weer goed kunnen voorspellen dus je hebt ruimschoots de tijd om een goed plan op tafel te leggen.
Denk je? Oke, ja, dat dènk je! En jawel, dat dachten wij ook!


Maar de fietspaden waren praktisch niet geruimd. Je werd dus geadviseerd om het OV te nemen. En je luisterde. Als 'n mak lammetje liet je je leiden. Eens... maar nooit weer!
Want: de trein van Gronau naar Enschede reed slechts om het uur. Zonder vermelding waar dan ook. Hele families hebben er staan blauwbekken. Geen kennisgeving. Geen excuses. Kinderen lagen bijna bevroren in de kinderwagens.

Dan denk je dat je beter de bus had kunnen nemen?
Hier het relaas van een gezin met twee kleine kinderen:
“nadat drie bussen (sorry, vol) aan hun neus voorbij waren gereden besloten ze na ruim drie kwartier wachten dat ze wellicht beter met de trein konden gaan. De kids helemaal blij. Jaaa, de trein! Oh neeeee, daar ging de trein net weg… En de volgende… die kwam niet zoals beloofd een half uurtje later, maar pas een UUR later.”
Sorry?! Jawel! Een heel uur! Doorgestoken vingertjes. Koude voetjes. Dikke tranen van verdriet. Die arme schaapjes (eh, lammetjes!) Waar was de gluhwein, de warme chocolademelk, en vooral: waar was die SBS-Cliniclown toen we ‘m daar nodig hadden?! De Gemeente Enschede heeft niets gedaan voor deze bevroren toestand.


Wat nou Openbaar vervoer? Het is vervoer… maar openbaar? "Openbaar" betekent: “voor IEDER toegankelijk”… Ik schraap m’n keel maar eventjes.

Oh, en ik denk dat die twee kids later heel snel hun rijbewijs halen. Die gaan echt niet wachten op een overvolle trein of bus.
Ja, sorry hoor….

Geen opmerkingen:

Een reactie posten