woensdag 16 oktober 2013

Verdommenis van een nationaal sprookje?

Het hele land valt over hem heen. En over zijn mannen. Sint en Piet. Zo zonde. Voor mij geen discriminatie en racisme. Dat vind ik ook niet aan de orde. Wat ik wel vind, is dat we ons eigen bedachte sprookje aan het wissen zijn…

En ik heb het over een sprookje. Over een vertelling. Voor kindertjes. Er was eens… Er zijn vele vertellingen die we hopelijk allemaal met de beste bedoelingen doorgeven. We vertellen het verhaal van Assepoester toch niet met het beeld van onderdrukking en pesterij? En bij Sneeuwwitje denkt hopelijk geen enkel kind aan poging tot moord door vergiftiging? Hans en Grietje is toch niet het verhaal van heuse verwaarlozing en verstoting?

Kinderen weten heus wel als ze ouder worden dat niet elke kouwe kikker in een prins verandert als je ‘m kust! Oké, andersom is natuurlijk wel mogelijk… Laat kinderen toch in sprookjes geloven. Als ze groter worden weten ze echt wel dat niet elke tuinkabouter ’s nachts tot leven komt. En dat heksen niet bestaan.

Er zijn mensen ook die zich druk maken over wat toeristen van ons denken. Nou, ik wéét wat ze van ons denken! Ze geloven heilig dat we altijd op klompen lopen, ons hele land vol molens staat en dat iedereen hier stoned rondloopt. Echt waar!

En dat er wordt gezegd dat Amerikanen zo raar naar onze Sinterklaas en zwarte Piet kijken is trouwens heel vreemd. Want heb je die elfjes van de Kerstman wel eens gezien? Met die puntoortjes? Er zijn kinderen in de VS die denken dat alle dwergjes hulpjes van de Kerstman zijn. Etnisch gezien onverantwoord? Welnee, de Kerstman is een sprookje. Bedacht. Verzonnen. Prachtig toch? Een sprookje komt tot leven!

Voed kinderen op met normen en waarden en laat ze daarnaast geloven in sprookjes. Leer ze over goed en kwaad. Maak er samen een mooi feestje van. Vier Sinterklaas wel of niet. Heb de keuze. Wees vrij. Sinterklaas en zijn pieterbazen? Hopelijk leven ze nog lang en gelukkig!

Zo. En nou hier met die kruidnootjes!
Wist je trouwens dat je van teveel kruidnootjes gaat hallucineren?
Nou ja, vroeger dan.
Tegenwoordig is daarvan de dosering aangepast.
Zonde hè? ;-)


1 opmerking: