donderdag 21 augustus 2008

Glanerbrug... wat is daar mis mee?

Regelmatig hoor ik van die vreemde reacties bij mensen als ik vertel dat ik uit Glanerbrug kom. "Glanerbrug? Echt waar?" 
En dan vraag ik mezelf af: wat is er mis met dat dorp? 
Oké, in een overvolle vrachtwagen met appels zit altijd wel een rotte, maar de rotte appel zit niet altijd in dezelfde kist! De stadse bevolking denkt waarschijnlijk dat er alleen maar messentrekkers, inbrekers en andere criminelen in ons dorp wonen. Spannend vooruitzicht misschien voor journalisten, maar ik lees in de krant (jawel, die bezorgen ze d'r ook!) juist vaak dat het in de stad mis gaat met de stadse mensen! 
We drinken ‘t pilsje niet al zittend op een kratje aan de straat. En we communiceren met onze buren. Al dan niet in ‘t plat. 
Met ruim 20.000 inwoners overstijgen we met gemak het aantal bewoners van alle Waddeneilanden! We zijn een modern dorp met bijvoorbeeld kabeltelevisie. Er is riolering! Jawel, ik drijf er lekker de spot mee. Ik woon toch al in dit prettig gestoorde dorp. Er loopt een heuse boemeltrein en de buslijn is HOV. We bevinden ons in no-time in het buitenland bij onze Nachbarn of in het buitengebied. De huizen zijn goedkoper dan in Enschede en we hebben lekker meer grond om onze oude woningen. Er is een winkelstraat (met momenteel enige leegstand) en we noemen het geheel van die oude-huizen rondom “de stroat” het dorp. Heeft Toon H. nog een prachtig lied over geschreven, maar das war einmal. Vroeger… 
Inmiddels is door de nieuwbouw van de Eschmarke, Eilermarke, Oikos en de Cascade de scheidslijn tussen Enschede en Glanerbrug totaal verdwenen. Maar goed dat er nog een aantal sportclubs zijn gevestigd aan de Gronausestraat; zo weten we zeker dat er in ieder geval altijd iets groens te zien zal blijven! Kunstgras :-( ? 
Dat de nieuwe buurten, met name Oikos, niet dàt is geworden waar de meneren bestuurders op gehoopt hadden, mag wel duidelijk zijn. Het had een mooie ruim opgezette wijk kunnen zijn met grote tuinen en woningen die uitkijken op groen. Maar nee, het moest zo nodig hutjemutje volgebouwd worden… Dan wens je jezelf toch een schutting? Ach, alles draait tegenwoordig om de centen. 
En ja, wij Glanerbruggers begroeten elkaar op straat. Er wordt gewoon lekker luid gefloten op de fiets, en er wordt geroddeld voor ’t schoolplein. 
Er zijn tal van mogelijkheden om vanuit hartje Glanerbrug binnen 5 minuten in het buitengebied te fietsen. Rij naar het Aamsveen, het Hoge Boekel, of richting Losser of Gronau en je ziet echt groen. Geen aangelegde parkjes of, zoals dat nu wordt genoemd door de landschapsarchitecten  “ecologische kerngebieden” maar gewoon ouderwetse natuur waar ’s morgens in alle vroegte de herten lopen. Ook rondom Glanerbrug is helaas al heel wat natuurschoon vernield door vangrails en asfalt of verbeterd (dus niet) door aanleg van ecologische zones, maar het echte oude buitengebied heeft nog steeds voldoende aantrekkingskracht om in het weekeind menigeen te verleiden tot een wandeling. De hei bij hockeysveld (of hokkiesveld: wat jij wil) en de Heurmanshei is al meer dan 50 jaar een plaatje in alle seizoenen van het jaar. 
En als je nu denkt…. goh, maar dat hebben wij bij ons in de buurt toch ook zo’n beetje allemaal? 
Of lijkt het dorp wat op jouw buurt, ergens in de grote stad? 
Dan ken je vast iemand uit Glanerbrug! 
Glanerbrug? 
Ja wat nou?! 
Ik ben trots op mijn dorp! 
Ik laat iedereen lekker kletsen, ik weet wel beter! 
Ons kent ons, en ik ken iemand…… 
Mooi Glanerbrugs motto!