maandag 7 augustus 2017

Kampioenen, dát zijn ze!


Gisteren was een dag met een oranje randje. De dames werden Europees kampioen voetbal. In een uitverkocht stadion in Enschede ging elke oranje-fan compleet uit zijn dak. Wát een overwinning. Wát een mooie wedstrijd. Wát een prestatie!

Maar wat blijkt, al gauw komen er jaloerse en minder leuke opmerkingen. ‘Ik ben blij dat het is afgelopen’. ‘Tijd voor echt voetbal’ (lees: mannenvoetbal). ‘Tijd voor topsport op tv’, en nog meer van soort opmerkingen. Daar word ik zo ontzettend opstandig van! Dat soort opmerkingen is je reinste geslachtsdiscriminatie!!!

Hebben de personen die deze opmerkingen maken wel eens gekeken naar -bijvoorbeeld- zwemmen? Of handbal? O, ik kan nog wel even doorgaan hoor. Bij iedere sport kún en mág je mannen namelijk niet met vrouwen vergelijken. Dat is appels met peren vergelijken. Bij zwemmen halen de vrouwen niet de tijden van de mannen. Kijk je naar een potje handbal dan gaat het er bij de vrouwen heel anders aan toe dan bij de mannen.

En dan vraag ik je: maakt dat het minder mooi en interessant om naar te kijken? Is daarom een vrouw die op hoog niveau wedstrijden zwemt niet bezig met topsport? Of een handbalster in het Nederlandse team? Daar is de euforie toch gelijk dan wanneer er bij mannen zo’n mega-overwinning wordt behaald? Het kampioen-zijn, het de-beste-zijn, dáár draait toch alles om in de meeste sporten?

Maar heej, als men dan tóch gaat vergelijken dan durf ik op een paar punten ook wel te beweren dat vrouwenvoetbal inderdaad niet te vergelijken is met mannenvoetbal. Die vrouwen piepen niet zoals de mannen, liggen niet minutenlang kermend op de grond omdat ze een blessure faken, maken minder gemene overtredingen, hebben de bal veel langer in het spel, en vormen een hechter team. En daarnaast vind ik ze leuker en mooier om naar te kijken.

Laat die jaloerse kippen (of hanen) maar lullen. Die meiden zijn wel mooi Europameister 2017!

#trots #damesvoetbal #kampioen

Geen opmerkingen:

Een reactie posten