maandag 30 september 2013

Hondjestijd!

Na het avondeten loopt ze richting achterdeur. Hè hè, eindelijk hondjestijd!
Haar wangen gloeien van het lekkere eten. De buren hebben de houtkachel aan. Ze snuift de geur van het vuurtje op en haalt diep adem. Maar net als ze de deur wil sluiten... Overdag dat fijne zonnetje doet haar zeker geloven dat het zomer is. Hallo, wakker worden jij! En ja hoor, daar gaat ze weer naar binnen waar haar dikke jas voor het grijpen ligt. Ze pakt er ook maar meteen een sjaal bij. En dan is ze – hoop ik en denk ik – helemaal klaar om ein-de-lijk een frisse neus te halen!

Ik loop vanaf haar eerste stap richting achterdeur gezellig met haar mee. Het is wel een vergeetachtige vogel hoor. ’s Morgens ligt de telefoon nog wel eens aan de lader. Of de riem hangt nog aan de haak. Of ze vergeet de poepzakjes. En in deze tijd kán het dus gebeuren dat ze die jas vergeet. Totdat ze aan de buitenkant van de achterdeur staat. Dán weet ze het ineens weer wél. Dus zo heel dom zal ze wel niet zijn…

Weet je waarom ze zo blij met me is? Ze heeft het me verteld. Omdat ik niet kan zuchten en steunen. Of mopperen. Of opdrachten uitdeel. Ik geef haar gewoon altijd gelijk. En daar is ze zó vreselijk blij mee. Voor mij geen moeite maar het resultaat is geweldig. Heel apart allemaal…

En joh, we lachen er samen wat af! Tijdens onze wandelingen kletst ze me vaak  de oren van de kop. Ik snap er geen sikkepitje van en het interesseert me eerlijk gezegd ook niet echt. Voor mij is het gewoon ‘wij beidjes en verder niets of niemand’. Ik vind het gewoon heerlijk en zij geloof ik ook. Dus mij zal je niet horen! Ik lach haar gewoon vrolijk toe en ren wat om haar heen.

Weet je, ik ben best wel slim. Want af en toe zet ik mijn ´ik-kan-zielig-kijken' blik op. Dat kan ik heul goed! Vooral als ze alweer weg moet voor boodschappen, vergaderingen of andere sociale zaken. Zo´n droeve blik die haar tot op het bot raakt. Ja, ik weet wel hoe ik haar in moet pakken!

Soms zie ik dat ze aan het prakkiseren is. Ik tik haar dan even aan en tadaa: ze is ineens helemaal blij! Blij met mij. En ik word daar op mijn beurt weer blij van. Blij om haar. Blij met haar. Wat een samenspel hè. Wat een team...

Zij snapt me meestal direct zonder dat we ook maar één woord met elkaar wisselen. Ze is net als ik van het eenvoudige. Van actie en reactie.
Gewoon de haren in de wind en gaan. Weer of geen weer.
Net zo lang totdat we beiden uitgeteld met een glimlach weer in onze mandjes liggen.
Dromen van grote weilanden vol konijnen en muisjes.
Dus baasje…… wanneer gaan we weer? 

Dikke lik :-)
Luna

                          Onze Friese Stabij Luna

vrijdag 27 september 2013

Uitgevlogen

Geheel in 't wit
fragiel gefladder
en ik geniet
van jouw vrijheid...
jij móet niets
alles mag en kan

Ik aanschouw je
vanachter het glas
en doe niets
roep zelfs geen
"ga opzij!"
nu het nog kan

Je komt
onbevreesd
door niets of niemand
tegen te houden
onbekend met dit
aanstormend stuk verdriet

Ik sluit mijn ogen
en hoor een tik
dat is alles...
En als ik weer kijk
een vlek op de voorruit
een witte vlek
meer rest er van jou niet




woensdag 18 september 2013

Ham

Tijdens het inladen van haar boodschappenkar let ze op de prijzen. Ze haalt niets onzinnigs. Met de huidige crisis kan ze zich geen uitspattingen veroorloven. Ze is trots op haar kar met keurige boodschappen. “Alleen de noodzakelijke dingen” was haar nog nageroepen toen ze wegfietste. Alsof zij dat niet wist.
Maar toen kwam ze bij Het Snoep. Ze had die gang willen vermijden maar de verleiding was te groot. Bij de chocolade liep het water haar in de mond. Nog voor haar hersenen een tegenreactie konden geven lag er een grote reep in haar kar. Inwendig vloekte ze maar haar ogen glansden.
Daarna snelde ze zich naar de vleeswaren en legde de ham terug.

Dan maar droog brood deze week!




gepubliceerd op www.120w.nl 
(Omdat er overal al veel te veel geschreven wordt vind je op 120w louter hapklare stukjes van (hooguit) 120 woorden. Want 120 woorden is meer dan genoeg! )

dinsdag 17 september 2013

Herfst!

blad vergeelt
en als het loslaat
geruisloos dwarrelt 
met kleur doorzeeft 

door wind opgenomen
meegenomen
hoopvol en 
hopeloos zweeft

zich ogenschijnlijk
te ruste legt
ter ziele
als een warme deken

komt het aan
op de bestemming
waarop het maanden
heeft uitgekeken…






X

donderdag 5 september 2013

een vlinderleven


met haar gekartelde vleugels
dartelt ze vrij, zonder teugels
de wind begeleidt haar. fluweelzacht

onvoorspelbaar is haar vlucht
zoekende naar licht en lucht
met een oogverblindende kleurenpracht

door alle haast oververmoeid
en veel te snel weer uitgebloeid
al heeft ze 't nog zo naar haar zin

ze vliegt hier helaas niet eeuwig voort
dit veld is slechts haar hemelpoort
het einde van ... een nieuw begin?


\